lauantai 18. kesäkuuta 2011

Äänestämällä voit vaikuttaa...

Olen miettinyt monesti pitäisikö minun pidättäytyä poliittisista aiheista kokonaisuuksina. Politiikka kun on politiikkaa ja poliittiset mielipiteet mitä on. Toisaalta, koska olen kirjoitellut melko suoria mielipiteitä tähänkin asti voinen kommentoida myös vaalitulosta ja mielipiteitäni hallituspohjasta ja ministerijaoista. Koska nyt nimittäin ottaa päästä melko hienosti. 

Ministerisalkut siis jaettiin näin:


Kokoomus (6): Pääministeri, sosiaali- ja terveysministeri, elinkeinoministeri, hallinto-ja kuntaministeri, ulkomaankauppa- ja eurooppaministeri ja maa- ja metsätalousministeri.
SDP (6) : Valtiovarainministeri, ulkoasiainministeri, peruspalveluministeri, opetusministeri, työministeri, asunto- ja viestintäministeri.
Vihreät (2): Ympäristöministeri ja kehitysyhteistyöministeri.
Vasemmistoliitto (2): Liikenneministeri ja kulttuuri/urheiluministeri
RKP (2): Oikeusministeri ja puolustusministeri
Kristillisdemokraatit (1): Sisäasiainministeri

Odotan innolla mitä kaikkea jännää Vihreät saavat aikaan ympäristöministeriössä. Olin kuulevinani uutisista, että kehitysyhteystyörahoja oltaisiin leikkaamassa, joten olen optimistinen siitä, että tuolla saralla eivät saa kovin pahoja aikaan.  

Ja mitä hallitus haluaa tehdä:

PORKKANAA
1. Hallitus alentaa yhteisöveroa yhdellä prosenttiyksiköllä, se on jatkossa 25 prosenttia.
 -tähän minulla ei ole kummempaa kommenttia, en näe muutosta pahana. 
2. Ansiotuloverotus ei kiristy vaalikaudella, sillä ansiotason nousu ja inflaation vaikutukset otetaan huomioon.
-Tämä on itseasia varmaan ainoita hyviä asioita tällä listalla, minusta rahat pitäisi kaivaa tässä vaiheessa ihan jostain muualta kun työssäkäyviltä, niiltä siis jotka edelleen ovat töissä. Leikkauskohteita varmasti löytyy... Olen maininnut muutamia aikaisemmin kirjoituksissani. 
3. Kaivosteollisuuden kasvua vauhditetaan sijoittamalla valtion rahaa kaivosrahastoille.
- Tämä on kanssa kohta johon suhtaudun pienellä toiveikkuudella. Tosin tässä minulla on oma lehmä ojassa, toivon joskus työskenteleväni alalla, joten siinä mielessä mielipiteeni ei ole täysin neutraali. 
4. Vuosina 2012 ja 2013 kuntien yhteisövero-osuus maksetaan viidellä prosenttiyksiköllä korotettuna.
- Tähän pitäisi oikeasti perehtyä paremmin jotta uskaltaisin sanoa mitään. 
5. Erityisesti nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyttä halutaan vähentää noin 140 miljoonan euron toimenpideohjelmalla, johon kuuluu muun muassa se, että alle 25-vuotiaille nuorille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille tarjotaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta esimerkiksi työ-, harjoittelu- tai opiskelupaikka. 
-Vaikka suhtaudun jokseenkin skeptisesti valtion erilaisiin työllistämistoimiin niin olen hienoisesti myönteisellä kannalla tämän suhteen. Sanoisin silti, että ennemmin nuo rahat kannattaisi käyttää koulutuksen parantamiseen ja opintojen ohjaukseen ja muutenkin opetuksen kehittämiseen. Jos jotain jää yli niin sitten voitaisiin parantaa nuorten ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä. 
6. Työttömyysturvan peruspäivärahaan tulee noin 100 euron korotus ja toimeentulotuen perusosaa korotetaan kuudella prosentilla. 
-Sinällään hienoa, kunhan toimeentulotuki on sellainen, että se rohkaisee työntekoon eikä passivoi liikaa. 
7. Työmarkkinatukea nostetaan 100 eurolla kuukaudessa.
- Ei suurempaa kommentoitavaa.
8. Yksinhuoltajia tuetaan viidellä miljoonalla eurolla.
- Mihinköhän se toinen 5 miljoona pistetään mikä siitä opintotuen kiristämisestä säästyi? Ei vaan, ei minulla mitään yksinhuoltajia vastaan ole. :) 
9. Yleistä asumistukea vahvistetaan muun muassa tulorajoja korottamalla. Hyväksyttyjä enimmäisasumismenoja korotetaan 50 eurolla kuukaudessa.
- Hienoa, koskeeko tämä myös opiskelijoita? Ai ei vai? Sinällään hyvä, nykyisellä asumistuella ei juuri nykyisiä vuokria maksella. 
10. Opintotuki sidotaan indeksiin syyskuussa 2014.
- Onkohan tuo alempana oleva otsikko yhden rivin turhan alhaalla? [Liuta rumia sanoja.] Osoittasiko joku tästä sen porkkanan? Ensin pidetään opintotukea samalla tasolla seuraavatkin 4 vuotta kun samalla aikaa suunnilleen kaiken hinnat nousee ja sitten se sidotaan indeksiin (taitaa olla turha toive, että opintotukea tarkastettaisiin ennen sitä indeksiin sitomista) ja sitten aletaan lisätä se euro tai pari kuussa lisää opiskelijoille. Hienoa, aika mätä porkkana, etten sanoisi. No, pieni lohtu tässä on se, että toimeentulotuki nousee, toivottavasti mahdollisimman moni opiskelija tajuaa hakea sitä elantonsa turvaksi kun opintotuki ei riitä elämiseen...

KEPPIÄ
1.Uusille ydinvoimaloille ei anneta periaatelupia. Tämä tarkoittaa sitä, että Fortum ei voi saada lupaa uudelle ydinvoimalalle Loviisaan.
-Ei niin paha kun ehkä kuvittelette minun ajattelevan. Rakennetaan ensin ne jo luvat saaneet uudet, korjataan ja parannellaan vanhat kuntoon, kyllä niillä pärjätään seuraavay 4 vuotta, harkitaan sitten uudelleen. 
2. Asuntolainojen korkojen vähennysoikeutta ajetaan vaalikauden aikana asteittain alas. Vaalikauden jälkeen asuntolainan koroista 75 prosenttia on vähennyskelpoisia.
-Periaatteessa en ole tätä vastaan. Sitä vastaan tosin olen ihan määrättömän paljon, että asunnonomistajia alettaisiin verottaa oman asunnon tuottamasta "hyödystä" eikös ne sitäkin vähän aikaa sitten suunnitelleet. 
3. Pääomatulovero nousee 28 prosentista 30 prosenttiin, 50 000 euroa ylittävältä osalta 32 prosenttiin. Perintö- ja lahjaverotukseen lisätään uusi 16 prosentin porras yli 200 000 euron lahjoille ja perinnöille.
-Tässäkin olen hiukan ristiriitaisella mielellä. En siis kommentoi pääomaverotukseen mitään. Perintövero taas on mielestäni yksi epäoikeudenmukaisimmista veroista ikinä. Siitä perittävästä omaisuudesta on verot maksettu jo joten minusta on naurettavaa verottaa jo moneen kertaan verotettua.  
4. Kotitalousvähennyksen korvattava prosenttiosuus on jatkossa 45 prosenttia ja enimmäismäärä 2000 euroa.
- En pidä tätä pahana asiana. 
5. Liikenteen polttoaineiden verotasoa nostetaan kahdessa vaiheessa yhteensä 10 prosentilla eli 250 miljoonalla eurolla. Ajoneuvoverotusta kiristetään 70 miljoonalla eurolla käyttöä painottaen.
-Tämä on toinen niistä kohdista jotka oikeasti saivat minut kiehumaan. Tässä maassa on paljon ihmisiä joiden on PAKKO käyttää omaa autoa koska julkinen liikenne on huonoa, työajat sellaiset, ettei sitä voi käyttää tai koko julkista liikennettä ei yksinkertaisesti ole. Polttoaineen hinnasta verojen osuus on nyt jo täysin kestämätön. Minä en tajua miksi ihmisiä ja ihmisten liikkumista pitää koittaa estää ja vaikeuttaa kaikin mahdollisin keinoin. Lisäksi kun polttoaineen verotuksen nosto ei vaikuta ainoastaan siihen liikkumiseen julkisten hintojen nousuna tai suurempana bensalaskuna vaan se näkyy hinnoissa myös niille jotka eivät edes omista autoa kun suunnilleen kaiken hinnat nousevat. 
6. Alkoholin ja tupakan, makeisten ja jäätelön verotusta kiristetään.
-Tämä ei koske minua niin paljon, että jaksaisin siitä kiinnostua, sinänsä suhtaudun tähän ehkä jopa hiukan myönteisesti, vastavuoroisesti voitaisiin tosin laskea esim. vihannesten ja hedelmien verotusta. 
7. Puolustusvoimien säästöohjelmaan kuuluu muun muassa hallintorakenteen supistaminen ja mahdollisesti varusmiespalveluksen lyhentäminen.
- Tähän en oikeastaan osaa kommentoida mitään kun en ole perehtynyt puoltustusvoimien varainkäyttöön yhtään. En edes sen vertaa, että voisin sanoa mutuna mitään. 
8. Sukupuolineutraali avioliittolaki ei toteudu tällä hallituskaudella.
-Tässäkin on asia josta mielipiteeni on ristiriitainen ja olen tainnut kirjoittaakin tästä aiheesta homoiltakirjoitukseni yhteydessä. En näkisi hyväksymistä pahana asiana varsinaisesti, koska minusta lapsella on ensisijaisesti oikeus rakastaviin vanhempiin.
9. Nato-jäsenyyden hakemista ei valmistella.
-Tästä olen tavallaan hyvilläni, vaikka NATO-kantani ei olekaan ihan kiveen kirjoitettu. 
10. Sähköyhtiöiden päästökaupan vuoksi keräämiä voittoja aletaan verottaa niin kutsutulla Windfall-verolla, jonka arvioidaan tuovan valtiolle 170 miljoonaa euroa. 
-Olen lähtökohtaisesti koko päästökauppa-ajatusta vastaan, joten sinällään... 


Niin ja tästä oli viisaasti jätetty pois tämä kohta:

17. Pääministerin johdolla laaditaan kansalliskielistrategia, kaksikielisyyttä vahvistetaan.
- Mitäpä tähän sitten sanoisi... Tässä olisi mahdollisuus seurata jotain hyvääkin, mutta en ole kovin optimistinen tämän asian suhteen. Uskon sen sijaan, että tästä seuraa juuri sitä mitä pelkäänkin, eli tehdään kaikkia hienoja ja jänniä uusia kokeiluja ja perustetaan työryhmiä miettimään sitä miten nuoret joita ei niin pätkääkään nappaa sitä ruotsia lukea opiskelisivat sitä hymyissä suin. Mitään ei oikeasti tapahdu, mutta rahaa palaa. En nimittäin keksi miten ketään voisi motivoida opiskelemaan innolla jotain mikä katsotaan painolastiksi ja jonka osaamiseen ei voida antaa edes yhtä jollain tavalla järkevästi perusteltua syytä. 

Niin ja olihan siellä maininta siitäkin, että velkaantumista hidastetaan, se oli mielestäni ihan hyvä suunta. Toki aina parempi jos velkaantuminen saataisiin loppumaan kokonaan, mutta ei tuokaan nyt niin valtavan kamalan paha suunta ole. Jotain järkeä sielläkin. 

Mitäpä siis voimme todeta uudesta hallituksesta? Nauroin ääneen kun luin ministerijaot. Mietin, että olisiko voitu tehdä vielä enemmän vastoin sitä miten niin moni suomalainen äänesti. Odotan kauhunsekaisella jännityksellä sitä mitä tapahtuu neljän vuoden päästä, mitä tapahtuu seuraavissa vaaleissa ja mitä kaikkea tässä välissä ehtii tapahtua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.