keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Ensimmäinen kappale

En ole lukenut tästä kun pari ensimmäistä kappaletta kun alan kirjoittaa tätä, mutta jo nyt tiedän, että olen osaltaan samaa mieltä ja osaltaan tekee mieli luetella pitkä liuta kirosanoja. Pääsin tähän asti:

- Ensimmäinen järjetön tuki on opintotuen maksaminen yli viisi vuotta opiskelleille. Se ei ole vain järjetöntä, se on moraalitonta, Wahlroos lataa.

Juu.... Ja EI!  Ei helkkari. Nostakaa se tuki sellaiseksi, että sillä VOI OPISKELLA! Sen jälkeen tehkää rakennemuutosta opetuksen suhteen siihen malliin, että tuossa viidessä vuodessa VOI SUORITTAA ne opinnot. Sitten alkakaa puhua siitä kuinka sen tuen maksaminen senkin jälkeen on moraalitonta. Just tänään olin tilaisuudessa jossa puhuttiin siitä kuinka yliopisto-opinnot on hoidettu niin, ettei vuodesta opiskeluun jää kun osa. Kesät ja joulut ollaan töissä. Syys- ja  kevätlomia ei ole. Moni joutuu elantonsa eteen käymään töissä vielä niiden opintojen ohellakin. Laskin itse, etten ole pitänyt paria päivää pidempää kesälomaa vuoden 2004 jälkeen. Pääsen pitämään ensimmäisen oikean kesälomani todennäköisesti vuonna 2016 tai 2017 jos työllistyn ja saan olla kesät töissä kun opiskelen. (Valmistun todennäköisesti 2015) Sairauslomia jos ei lasketa (joita olen joutunut pitämään nyt satunnaisista syistä) olen pitänyt oikeaa rehellistä lomaa keskimäärin viikkon tai kaksi vuodessa (toki joskus pitää pidempiä viikonloppuja mutta niitä kalvaa aina se "pitäisi opiskella"-syyllisyys). No, tämä aihe on sellainen, että olen siitä vauhkonnut ennenkin, joten se siitä.

Kun jaksoin ensimmäisen valkohehkuisen tulvahduksen jälkeen lukea juttua pidemmälle totesin, että kyllähän tuo herra puhuu osittain ihan asiaakin:

Viimeisinä Wahlroosin neljän leikkauksen listalla on toimeentulotuen poistaminen alle 25-vuotiailta. Wahlroosin mukaan alle 25-vuotiaita ei saa ”paapoa” yhteiskunnan tukiluukkujen asiakkaiksi.

- Hirvittävä häly nousi esityksestä, että koulutuspaikasta kieltäytyvältä nuorelta leikattaisiin 20 prosenttia toimeentulotuesta. Tuli vain mieleeni, että ei kai ne hullut maksa toimeentulotukea keskisormea koulutukselle näyttäville.

Tästä olen ihan samaa mieltä, nuoria pitäisi ennenkaikkea kannustaa opiskelemaan ja elättämään itsensä. Seuraavan kanssa olen ihan täysin samaa mieltä jo:

Wahlroosin mukaan koko sosiaalietuusjärjestelmän ongelmana on, ettei se nykyisellään kannusta työntekoon. Wahlroos perääkin päätöksiä ja askelia perustulon käyttöönottamiseksi.

Tajuan perustulon ongelmallisuuden; jos se alkaa rönsyillä päädytään täsmälleen samaan tilanteeseen kun nyt, mutta tavallaan näen perustulon yhdessä mittavan rakennemuutoksen ja byrokratian karsimisen kanssa perin ihanteelliseksi ratkaisuksi. Parhaimmillaan se poistaisi mahdottoman määrän turhaa paperinpyöritystä, päätöksiä ja turhia rattaita ja tasoja ja vapauttaisi ihmisiä tärkeämpiin ja hyödyllisempiin töihin.

Järjestelmä jossa seuraava pitää paikkansa ei ole järkevä kenenkään näkökulmasta:

- Meidän on saatava aikaan järjestelmä, jossa osa-aikatyön vastaanottaminen ei heti johda sosiaaliturvan menettämiseen. Tämä on askel kohti kansalaispalkkaa ja se tärkeä askel on otettava.

Minulla on ystäviä jotka joutuvat miettimään voivatko ottaa töitä vastaan ilman, että se vaikeuttaa kohtuuttomasti heidän taloustilannettaan. Mikä järki tällaisessa on? Tiedän ihmisiä jotka vapaehtoisesti jäävät kotiin edes yrittämättä koska kokevat sen yksinkertaisemmaksi ja paremmaksi kun työnhaun tai opiskelemisen.

ps. Sain ajan fysiatrille kuun loppuun. Siellä sitten arvioivat tehdäänkö magneettikuvaa vai riittääkö tieto siitä, ettei murtumia ole ja kipuakaan ei enää kun satunnaisissa asennoissa. Jos päättävät magneetille pistää niin ei hajuakaan mihin asti se menee. Hienoa tämä terveydenhuolto, tapaturma tapahtui tammikuun alussa ja helmikuun loppussa pääsen viimein lääkärille joka voi sanoa siitä yhtään mitään. Onneksi pärjään nyt jo melkein kokonaan ilman kipulääkkeitä.

7 kommenttia:

  1. Tuosta ekasta esille nostamastasi kohdasta olen samaa mieltä. Ei opiskelija pelkällä pyhällä hengellä opiskele.

    Mutta tuo alle 25-vuotiailta tuet pois, haiskahtaa jo näin äkkäseltään ajateltuna. Olisiko siis minunkin pitänyt aikoinani tehdä niin, että lähden opiskelemaan sitä alaa, jota olisin päässyt opiskelemaan, mutta mikä ei yhtään ollu oma juttu? Olisin viitisen vuotta opiskellut turhaan, heittänyt yhteiskunnan varoja hukkaan? Enhän olisi nimittäin missään nimessä halunnut ikinä tehdä tuon alan töitä.
    Tietysti on heitäkin, jotka ihan oikeasti ilman minkäänlaisia tulevaisuuden suunnitelmia löhöävät kotona, mutta ongelman ratkaisu ei saisi olla niin mustavalkoinen, että tuet leikattaisiin pois myös niiltä, jotka oikeasti yrittävät.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tuli kirjoitettua tuo ensimmäinen kommenttikin vähän turhan hätäisesti, koitetaanpa uudelleen:

    Olet oikeassa, jäin miettimään tuota itsekin ja tuli kirjoitettua liian jyrkästi. :)

    Tarkoitus on tietenkin se, että ne ihmiset patistettaisiin yrittämään ylipäätään. Nykymaailmassa oikein mikään ei ole varmaa, kun pääsee opiskelemaan on hirveän vaikea sanoa ensimmäisenä tai toisena vuonnakaan vielä miten lopulta homma toimii ja mihin se johtaa. Jos tietää, ettei jollekin alalle halua eikä se kiinnosta on minusta ihan okei, että koittaa ainakin etsiä töitä siksi aikaa kun mitään muuta ei ole tai hankkia sitä osaamista jota sinne "omalle alalle" pääseminen vaatii. :)

    Yhden tutun kanssa juteltiin kanssa aiheesta siltäkin kannalta, että onko sekään järkevää pakottaa niitä ihmisiä ottamaan ihan mikä tahansa koulutuspaikka vastaan jos ala ei yhtään kiinnosta, motivoiko se yhtään mihinkään? Eipä taida, kuten sanoitkin.

    Järjestelmää on mahdottoman vaikeaa saada niin toimivaksi, että siinä voitaisiin oikeasti ottaa huomioon kaikki ihmisten erityispiirteet, saati sitten niin abstrakteja juttuja kun motivaatio.

    Noin ideologisesti minusta kuitenkin jokaisella joka tässä maassa tukia nostaa on kuitenkin myös jonkinlainen velvollisuus ja vastuu pyrkiä omilleen. Aina siihen ei pysty eikä kykene, mutta siksihän meillä tämä järjestelmä on. Samoin kun se, että annetaan ihmisten etsiytyä sellaiselle alalle jolle on taiipumusta ja kiinnostusta, uskon sen loppupeleissä hyödyttävän kaikkia. (Olettaen, että myös työllistyminen alalle on edes jollain asteikolla realistista, mutta tuo on jo koulutuspolitiikkaa ja ihan eri juttu.)

    VastaaPoista
  4. Hmm, Nalle puhuu pääosin täyttä p*skaa, mutta kyllä siltä välillä tulee jokunen ihan fiksu ajatuskin. Sä olitkin oivasti ne poiminut tässä esiin :)

    Mutta keskusteluahan tuo varmaan tahtoi herättää, ja olisi syytäkin! Ei toi systeemi nykyiselläänkään toimi, kun kotiin jääminen on fiksumpaa kuin töihin meno!

    VastaaPoista
  5. Joo, no itsekin melkoisen kärkkäästi kirjoitin. ;) Mutta tarkoitukseni oli siis ilmaista, ettei ratkaisu ole niin mustavalkoinen kuin Nalle antaa ymmärtää, koska elämäntilanteita on niin moneen lähtöön. Muutoksia kyllä tarvitaan.

    VastaaPoista

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.