lauantai 13. elokuuta 2011

Ihmisille joilla ei ole harmaintakaan käsitystä siitä miten allergiat oikeasti toimivat

Minulla on jokunen inha maailmaa vaikeuttava allergia. Ne oikesti jossain määrin rajoittavat elämääni ja muutenkin tekevät siitä hankalahkoa. Eräs näistä on eläinallergiat.

Monesti ihmiset luulevat, että allergiat ovat ja pysyvät, kun allergia on se on ja pysyy samanlaisena hamaan tulevaan. Valitettavasti näin ei ole ainakaan minun kohdallani. Allergiaoireet vaihtelevat, toisena päivänä pystyt syömään omenan, toisena päivänä se meinaa tappaa sinut. Yhtenä päivänä voit lääkkeiden voimalla tavata ystävääsi jolla on koira parin tunnin ajan, toisena vartti alkaa olla liikaa. Allergiat myös seilaavat pidemmällä aikavälillä, välillä on helpompia kausia välillä vaikeampia.

Eläinallergioissa joku rotu tekee oireita heti ja pahemmin, toiset hitaammin ja lievempinä, jopa eri yksilöiden välillä on eroja. Lisäksi allergia vaatii aina herkistymisen, jokin eläin josta et ensimmäisellä kerralla saa mitään oireita saattaa olla sinulle kuolemaksi jonkin ajan kuluttua.Yleinen trendi kuitenkin on se, että allergia pahenee kun aikaa kuluu, mitä enemmän yhden eläimen kanssa on tekemisissä sitä pahemmat oireet ovat aina seuraavalla kerralla. Olen huomannut, että oireet "nollautuvat" hetkeksi jos kyseiselle yksilölle ei altistu ollenkaan hetkeen ja nyt puhutaan vuosista. 

Eläinpöly on siitä hankalaa tavaraa, että se on samanlaista kun ihmispölykin, näkymätöntä. Jokaisen miedän ympärillä on näkymätön pilvi kuollutta ihosolukkoa, sitä on joka paikassa. Suurin osa näkyvästä pölystä on kuollutta ihmistä. Sama eläinpölyn kanssa, sitä vaikka kuinka siivoaa sitä ei saa pois kokonaan millään. Hyvin allergiselle ihmiselle, etenkin sellaiselle joka on herkistynyt sille tietylle eläimelle jo hyvin pieni määrä tätä pölyä riittää oireiden syntymiseen. Imurointi, pölyjen pyyhkiminen, pyykkääminen eivät auta. Se ettei eläin pääse kaikkiin huoneisiin voi jonkin verran helpottaa, mutta ei estä pölyä kulkeutumasta siihenkin huoneeseen.

Tästä mainio esimerkki on ystäväni joka hankki kissan.
Alkuun minulla ei ollut suuriakaan ongelmia vierailla tuon ystäväni luona, nykyään en voi olla edes tuon ihmisen lähellä koska jo hänen vaatteidensa eläinpölyn määrä saa allergiaoireet valloilleen. (Senkin jälkeen kun hän on ollut viikon pois kotoaan ja pessyt vaatteitaan välillä.) Lisäksi ystäväni kissoista toinen selkeästi allergisoi minua enemmän kun toinen, jostain syystä naaraskissaa kestän paremmin. Niin, allergiatestien mukaan en muuten edes ole allerginen kissoille.

Tästä syystä minulle on aina jonkinlainen henkilökohtainen tragedia kun läheiseni hankkivat lemmikkejä, se tarkoittaa  melko automaattisesti, että yhteydenpito ja yhdessäolo nuiden ihmisten kanssa vähenee huomattavasti. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.