keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Ekohipeistä

Tämä asia nyt ei ole kovin uusi eikä erityisen ajankohtainen eikä mitään, mutta keittääpä silti aika huolella välillä kun sitä erehtyy ajattelemaan tai kun joutuu sopivan ihmisen uhriksi.

Nyt on kamalan muodikasta olla ekologinen ja elää terveellisesti. Ajatus on kaunis ja kannustan siihen kyllä, mutta sitten on tämä joku ihan ihmeelinen ihmisryhmä joka ei oikeasti ole hetkeäkään oikeasti ajatellut asiaa ja menee vain kuulemansa mukaan suureen ääneen rummuttaen sitä kuinka juuri he pelastavat maailman.

Minä en jaksa juuri kuunnella siltä hybridiautolla ajavalta gojimarjoja aamuraakasmoothieensa tiputtelevaa ja H&M:n puuvillansa pesupähkinöillä pesevää ekohippiä joka saarnaa uusinta iPhoneaan näpläten kuinka nauttimani kaakao tappaa maailman ja kuinka paha ihminen olen kun käytän pöytätietokonetta säästäväisen miniläppärin sijasta.

Ihmiset tekevät valintoja. Meitä kehotetaan kovasti valitsemaan ekologisia vaihtoehtoja, säästämään ja kierrättämään ja mitä milloinkin. Ongelma tulee vastaan silloin kun ihmiset seuraavat kaikkia ohjeita hetkeäkään miettimättä miksi niin tekevät. Lopputulos on joskus perin hauskaa seurattavaa, mutta samalla tekisi mieli repiä hiuksia päästään.


Olen huomannut, että ne ihmiset jotka oikeasti elävät ekologisesti eivät pidä siitä juuri meteliä, eivätkä välttämättä edes tajua tekevänsä niin. Nämä ihmiset ovat niitä ihan normaaleja ihmisiä jotka ostavat niitä omasta kunnasta kauppaan tuotuja perunoita, käyvät syksyllä täyttämässä pakastimensa suomalaisilla marjoilla, tekevät ostoksensa yhdestä kaupasta ja harrastavat kavereiden kanssa kävelylenkkejä sunnuntaisin.

Ruuan kanssa minusta on naurettavaa kun puhutaan terveellisyydestä ja superfoodeista ja unohdetaan täysin se missä päin maailmaa elämme. Me elämme metsien keskellä, mihin täällä mitään gojimarjoja tarvitaan kun meillä on metsät täynnä luonnonmarjoja? Ämpäri käteen, kumpparit jalkaan ja metsään. Tuoreus on taattua suoraa metsässä ja pakastimessa tai kuivattuinahan marjat säilyvät vallan mainiosti seuraavaan satoon asti jos ei jaksa mehustaa ja hillota siis. Ekologisuus tulee kuvaan siinä, ettei tarvita lentorahtia tai muuta pitkää kuljetusta. Sama toimii monen muunkin ruoka-aineen kanssa. Onnekseni en pidä juurikaan riisistä joten se tulee automaattisesti korvattua suomalaisella perunalla ja porkkanalla. Pyrin suosimaan kotimaista myös muissa hankinnoissani, silloin kun katson sen järkeväksi.

On olemassa ratkaisuja jotka ovat yhtä aikaa ekologisia ja terveellisiä kuten edellä mainitsemani, sitten on niitä jotka sulkevat jommankumman pois, tässä kuvaan astuvat ne spiruliinat ja gojimarjat jotka kuljetetaan tänne toiselta puolelta maailmaa. Ja minkä takia? Koska niissä on hippusen enemmän ravintoaineita siihen suomalaiseen mustikkaan verrattuna, ne ovat trendikkäitä ja maksavat paljon.

Kun verrataan sitä tylsää, tavallista ja tiedostamatonta perheenäitiä joka tekee samoja kotiruokia kun oma äitinsä, perustuen suomalaiseen lihaan, juureksiin kuten perunaan ja porkkanaan ja tuoreisiin kotimaisiin raaka-aineisiin siihen ekohippiin joka kiertää monta kauppaa löytääkseen sopivan soijarouheen, idut ja kaiken sen muun terveellisen ja eksoottisen ja muuallatuotetun mitä ruokavalioonsa kaipaa. Tämä kotiäiti käy pari kertaa viikossa kunnolla kaupassa, sammuttaa valot kun poistuu huoneesta, pitää kesäisin pientä kasvimaata pihalla, kompostoi puutarhajätteensä ja kierrättää sanomalehtensä kun ekohippi pesee pyykkinsä muualta rahdatuilla pesupähkinöillä ja pukeutuu kirpparilta löytämäänsä ja tuunaamaansa tusinarättiin joita hänellä on kirpparilöytöinä kertynyt kaapit täyteen, kun halvalla sai ja jotka kestävät sen pari käyttökertaa.

Kokonaisuus on se mikä ratkaisee. Ihailen ihmisiä jotka elävät ihanteidensa mukaan, mutta joskus ajatus on hyvä, mutta sitä ei ole mietitty loppuun asti. Niputin nyt samaan sekä terveellisesti syömisen, että ekologisuuden, nämä ilmiöt esiintyvät joskus yhdessä, mutta myös erikseen. Idea on kuitenkin kohtuus. Minusta jokaisella on oikeus elää suunnilleen kuten haluaa kunhan siitä ei aiheudu haittaa muille. Sen sijaan minun on hyvin vaikea ottaa tosissaan ihmisiä jotka saarnaavat suureen ääneen muille sitä kuinka pitää elää, mutta eivät ole itsekään miettineet sitä perimmäistä totuutta oman elämäntapansa takana. Jokainen saa pitää oman vakaumuksensa, mutta en arvosta niitä ihmisiä jotka tekevät siitä suuren numeron. Minä en rummuta itseäni ekologisesti eläväksi ihmisieksi, mutta ei se tarkoita, ettenkö voisi tehdä niitä pieniä arjen valintoja jotka säästävät energiaa ja monesti myös pienentävät omaa kulutuslaskuani.

Kasvissyönnissä törmää joskus siihen, että perustellaan elämäntapaa täysin ekologisilla ja terveydellisillä perusteilla, mutta sitten kuitenkaan ei kiinnitetä huomiota siihen, että mistä se ruoka tulee, onko se oikeasti ekologista ja joskus sekin unohtuu, että syötäisiin oikeasti terveellisesti ja täysipainoisesti. Minulla ei ole kasvissyöntiä vastaan mitään, mutta minulla on sen syiden ja seurauksien sotkemista vastaan paljonkin. Kukaan ei pelasta maailmaa syömällä soijarouhetta ja toisella puolella maapalloa tuotettuja hedelmiä ja syylistämällä muita kun nämä eivät syö. 

Kaikkeen tähän liittyy lisäksi valtavasti politiikkaa, mutta en aio nyt puuttua siihen. Lainsäätäjiltä tuntuu vain unohtuneen missä päin tätä palloa asumme, mutta niin on myös monelta yksityiseltä kadonnut käsitys siitä, etttei koko Suomi ole kehäteiden rajaamaa aluetta. Kaikki eivät voi luopua yksityisautoilusta ja sähkö ei tule vain töpselistä vaan sitä ihan oikeasti täytyy tuottaa jotenkin. On hyvä pyrkiä parempaan, mutta olisi silti hyvä pitää se järki päässä sen suhteen mikä oikeasti on mahdollista ja millä aikataululla ja kuinka paljon se maksaa.

11 kommenttia:

  1. Onnistunut aihe: naulan kantaan - taas kerran!

    Minua kuupattavat -elikkästen ottavat päähän - ihan täsmälleen samat asiat. Mitä hiivatin macajauheita ja levämömmelöitä ja muita pitää oikein ruokaan sotkea - mitä luomua se edes on?
    Luomu on luonnonmukaista, ei taatusti mitään rikkipulveria! (aaargh)

    Ja entä sitten ne raakakaakaohommelit? Järki lähtee päästä. En millään jaksa uskoa, että raakakaakaopullat olisivat yhtään sen terveellisempiä.

    Ekohippeily ei näissä tämänhetkisissä muodoissaan ole mitään halpaa eikä helppoa. Ekoreiluluomu maksaa aivan tolkuttomasti, lähiperunaa saa onneksi kohtuuhintaan.

    *verenpaine nousee vaarallisiin lukemiin*

    VastaaPoista
  2. Eniten minua itseäni ihmetyttää se, että mikä ihmeen vika niissä puolukoissa ja mustikoissa on? Niistä tietää ihan tasantarkkaan missä ne on kasvaneet, ei ole ainakaan torjunta-aineita käytetty, mistä sitä tietää mitä niihin gojimarjoihin on ruiskutettu lopulta? Ja muutenkin tuollainen yleinen normaalin ja oikeasti lähiruuan ja terveellisen sellaisen täydellinen dissaaminen. Kai siinä on se, ettei ole ERILAISTA ja TRENDIKÄSTÄ lappaa siihen kaalilaatikon kupeeseen sitä itse tehtyä puolukkasurvosta.

    VastaaPoista
  3. Huvittavinta on mielestäni se kun vedotaan siihen, etteivät kivikauden ihmiset syöneet sitä tai tätä.
    Suomalaiset kivikautiset eivät ainakaan kovin paljoa popsineet gojia ja muuta, vaan kaivelivat ehtaa pakastepuolukkaa lumihangen uumenista.

    Kiva tietysti, jos vointi kohentuu. Mutta se ylenmääräinen kouhkaaminen nimenomaan superruuista ottaa kyllä kupoliin.

    VastaaPoista
  4. No onhan soijarouheen syöminen ekologisempaa kuin se, että ensin syötetään se soija lehmälle ja sitten rahdataan lihat ympäri maailmaa. Ja on kyllä ihan turha paasata superfoodien ulkomaankuljetuksesta jos samaan aikaan puputtaa itse banaaneja, kahvia, suklaata, jne jne.

    Paljosta olen samaa mieltä sun kanssas, mutta nää tietyt argumentit joita jengi toistelee (ilmeisesti myöskin ajattelematta asiaa yhtään OIKEASTI, siis ihan kuin vastapuolikin ;) on jo vähän väsyneitä.

    Luolamies/paleoporukka huvittaa mua muuten kaikkein eniten. Parhaita on bodariluolamiehet, jotka eivät syö MITÄÄN muuta kuin sitä mitä luolamiehet aikoinaan söi, paitsi TIETENKIN proteiinijauheita, koska ilman niitä nyt vaan ei voi elää :D

    VastaaPoista
  5. Miksi pitäisi syödä soijaa tai syöttää sitä muualta rahdattua soijaa sille lehmälle kun se vois syödä ihan siitä naapurilaitumelta nurmea ja naurista? ;)

    VastaaPoista
  6. Mutta joo, ihan oikea on pointtisi. Kaikkea ei valitettavasti voida tuottaa lähellä tai jos voidaankin se ei ole kokonaisuuden kannalta järkevää (suomalaiset talvitomaatit kasvihuoneissa).

    Yleisesti vaan joskus hämmästyttää kuinka niiden ideologioiden pohjalta turhan monesti paljastuu ihan puhdas halu olla trendikäs ja "hyvä" kun se, että ne asiat olisi oikeasti itselle tärkeitä.

    VastaaPoista
  7. Ja sitten on vielä nämä "yksityisautoilu tuhoaa maailman" -ihmiset, jotka kuitenkin haluavat jonnekin Nepaliin reppureissaamaan tai Tiibettiin meditoimaan. Lentokoneethan eivät tunnetusti saastuta lainkaan.

    VastaaPoista
  8. "Miksi pitäisi syödä soijaa tai syöttää sitä muualta rahdattua soijaa sille lehmälle kun se vois syödä ihan siitä naapurilaitumelta nurmea ja naurista? ;) "

    Niin, sanopas se. Sitä soijaa nyt kuitenkin niille elukoille syötetään, olikohan peräti 98% (en muista lähdettä ja voin muistaa väärin, mutta paljon se oli!) maailman soijantuotannosta kun menee eläinten rehuksi. Sen takia lihansyöjän on aika turha avautua kasvissyöjälle soijan tuotannon ja kuljetuksen haitoista, etenkin kun kasvissyöjistä osa ei syö soijatuotteita lainkaan (tai tosi vähän)...

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommenteista. Minusta on hienoa, että joku jaksaa kanssani asiasta keskustella ja lisätä tietämystäni asioista. :)

    Minä en ainakaan koita sen suuremmin arvostella tai avautua soijan syömisestä tai rahtaamisesta tänne. Soija on mielestäni päinvastoin yksi parhaita lisiä ruokavalioon ihan jo proteiinipitoisuutensa vuoksi jos sen saanti meinaa jäädä vähiin. Ennemmin näen ihmisten tosiaan sen soijansa soijapihvinä syövän, ainakin osittain sen lihan rinnalla. Minä vain joudun sen soijani sen lehmän kautta käyttämään koska olen hengenvaarallisesti allerginen kyseiselle palkokasville. Valitettavasti.

    Tuo kohta missä soijasta mainitsin oli lähinnä tarkoitettu huomioimaan sitä, kuinka pajon jotkin ihmiset ovat valmiita ajelemaan ja säntäilemään ympäriinsä niiden omien eksoottisten ja terveelisten ruoka-aineidensa vuoksi. Normimarketeissa kun niitä ruoka-aineita ei välttämättä ole. Kyse on siitä kuinka järkevää se on jos miltei vastaava tuote löytyisi lähempänäkin tuotettuna. Toki sinne markettiinkin ne tavarat jostain päin rahdataan. Oma mielipiteeni on se, että mitä lähempää sen parempi. Jos vaihtoehtoina on kotimainen porkkana ja bataatti niin silloin soisin valitsemaan sen porkkanan ainakin noin arkikäytössä.

    Jossain tapauksissa tosin on hyödyllisempää ja suotavampaakin jopa kasvattaa ne ruokakasvit rehellisesti siellä, missä niille on otollisimmat kasvuolosuhteet, etenkin silloin kun kuljetuksesta aiheutuvat haitat jäävät tuotantohaittojen jalkoihin. Suomi on kuitenkin niin karu maa, että täysi omavaraisuus ravinnon suhteen ei täällä välttämättä olisi tälle ihmismäärälle edes mahdollista saati kannattavaa. Silti ainakin itse silloin kun edes suunnilleen järkevä suomalainen vastine on olemassa pyrin sitä pääsääntöisesti käyttämään. Toisaalta, minulla ei ole energiaa tai niin suurta intohimoa asiaan, että alkaisin kovin fanaattiseksi tämän asian suhteen, arkivalinnoillakin voin kuitenkin tehdä jo jotain. Ainakin minä tahdon uskoa niin. :)

    VastaaPoista
  10. Hyvä kirjoitus, mä olen ihan samaa mieltä. Ja nythän noista superfoodeista on löydetty vaikka mitä haitallisia aineita, että tosi "terveellisiä" joo ovat :D

    Kasvis/lihansyönnistä en osaa sen enempää kommentoida, en ole asiaan perehtynyt sen tarkemmin, muuta kuin että itse en jaksa kasvissyöntiin ryhtyä. Tuskin ne alkuihmisetkään pelkillä rehuilla elivät :)

    VastaaPoista

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.