perjantai 13. elokuuta 2010

Laihdutuksesta vielä pari sanaa

Luin netistä perin fiksun jutun laihduttamisesta. Se, mikä minulla sai kiehumaan on kommenttiosio.

Vaikka asia on itse jutussa sanottu selkeästi: "Se ei muuten sitten ole näin vaikka se saattaa siltä näyttääkin johtuen asiasta X." Niin silti kommenteissa on ihmisiä jotka inttävät vastaan, että "Kylläpäs se on näin vain koska se näyttää siltä." Pyörittelen silmiäni ja huokailen suureen ääneen. Oikeasti.

Jos on joskus miettinyt millaisia määriä energiaa ne ruuat joita natustetaan sisältää niin on aika helppo ymmärtää miksi epäterveellisellä ruokavaliolla lihoo helpommin ja terveellisellä on helpompaa laihtua.

100g Missä X karkkeja sisältää energiaa 360kcal joka vastaa minulle kuntosalitreeniä (jossa en koita tappaa ittiäni, mutten löysäilekään). Sama määrä broleria sisältää 110 kcal. 100g karkkeja ei ole oikeastaan kovin paljon, menee helposti kerralla istuessa ja vähän päällekin. 100g broileria on minulle sopiva annos pienelle aterialle. Fazerin sinisessä levyssä (200g) on energiaa 1100 kcal joka vastaa reilua puolta päivittäisestä energiantarpeestani. Saadakseni nuin paljon energiaa minun pitäisi mutustaa sitä broileria kilo.

Olen syönyt välillä terveellisesti ja välillä epäterveellisesti. Kummallakin kautena olen satunnaisesti seurannut energiankulutustani kirjaamalla ylös KAIKEN mitä syön. Pizza, sipsit, karkit, limpparit linjalla olen saanut päivittäisen energiantarpeeni täyteen hyvinkin nopeasti ja ylikin aika helposti tai sitten miettinyt illalla, että vaikka kulutus on jo ylitetty niin silti olisi vielä nälkä.

Terveellisen ruokavalion kanssa olen ennemminkin miettinyt, että mistä onnistun taikomaan terveellisesti kaikki tarvitsemani kalorit, että saan kulutukseni edes täyteen. Pääasiassa kun terveellisesti höttöhiilareita vältellen ja proteiinipitoisuutta kohtuullisen korkealla pitäen kun tuntuu, että vatsa pysyy turhankin täytenä jatkuvasti, eikä varsinaisesti edes tule nälkä ruokailujen välissä. Tällä tavalla olisi helppo luulla syövänsä kovinkin paljon ja mahdollisesti yli kulutuksensa, mutta jos paino lähtee laskuun se meinaa yleisesti hyvinkin suurella todennäköisyydellä, ettei sitä energiaa sinne koneistoon syötetä enempää kun se käyttää ja vielä siitäkin vähän vähemmän.

Kannatan itekin "vähähiilihydraattista" ruokavaliota siinä merkityksessä, että höttöhiilarit ja turha sokeri jätetään pois suosien niiden sijaan runsaskuituisia vaihtoehtoja ja kasviksia.

Painonhallinnassa ei kuitenkaan lopulta ole kyse siitä yhdestä päivästä tai yhdestä ateriasta. Joskus voi syödä ravintolassa pasta-aterian kermaisella kastikkeella eikä se vielä ketään tapa. Kyse on kuitenkin pidemmistä linjoista ja kukaan joka syö jatkuvasti yli kulutuksensa ei laihdu. (Tarkoitan nyt kulutuksella sitä energiamäärää jonka elimistö käyttää ja yli kulutuksen syömisellä sitä energiamäärää joka sen jälkeen jää käyttämättä mutta on kuitenkin otettu elimistön käytettäväksi.) Suurin osa ihmisistä jotka sanovat, että voivat syödä ihan kuinka paljon vain haluavat lihomatta todennäköisesti tarkoittavat sitä, heidän elimistönsä vain osaa asettaa rajat sille syömiselle, eikä heillä ole tarvetta syödä yli kulutuksensa. Elimistö kun kuitenkin pyrkii jollain tavalla pitämään yllä tiettyä tasapainoa vaikka sinänsä rakastaakin ylimääräistä energiaa ja sen varastointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.