sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Ilmaston lämpeneminen, Suomen maanjäristykset ja Tshernobyl

Ajattelin vakaasti olla kommentoimatta tätä aihetta, pitää matalaa profiilia ja antaa kaiken mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Viimepäivien hysteria on kuitenkin noussut jo niihin mittasuhteisiin, että en vain enää kykene.

Oikeastaan viimeinen niitti koko hommaan oli taas Iltalehti ja tämä juttu jonka osoittama ajatusakrobatia on niin monimutkaista, etten hetken enkä kahdenkaan perusteella ole ihan varma, onko tuo heppu oikeasti tosissaan vai onko lehti kirjoitellut ihan omiaan saadakseen hienon jutun aikaiseksi.

Arhinmäki: Ei lupia uusille ydinvoimaloille

Lauantai 12.3.2011 klo 16.36

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaatii, että uutta uraanivoimaa ei tule rakentaa Suomeen.

Okei, Arhinmäki on siis tätä mieltä, ottamatta kantaa siihen onko ydinvoima hyvä vai huono asia on ihailtavaa, että hänellä on vahvoja mielipiteitä. Mielipiteille toivoisi toki perustelujakin ja se on sitten se juttu jossa mennään metsään ja lujaa.

Hän perustelee näkemystään Japanin ydinvoimalaonnettomuudella.

Tähänastiset päätökset on Arhinmäen mukaan tehty luottaen uskomukseen, että Tshernobylin kaltaiset onnettomuudet eivät ole Suomessa mahdollisia.


Ensinnäkään nuista kummallakaan ei ole varsinaisesti mitään tekemistä Suomen ydinvoiman kanssa. Mitä tulee ensimmäiseen kohtaan siitä, että Arhinmäki perustelee näkemystään Japanin onnettomuudella, on ehkä hiukkasen enemmän todellisuuspohjaa mitä toiseen väittämään tulee, mutta siinäkin vain sen verran, että voidaan todeta "jos jotain käy niin jälki on aika ikävää" missä sinällään ei ole mitään väärää, olen itsekin samaa mieltä. Se sitten, missä ei ole mitään järkeä on verrata hyvin maanjäristysherkkää ja vulkaanisesti aktiivista Japania Suomeen, jossa millään tavalla huomattavia maanjäristyksiä ei tapahdu juuri koskaan Japania kohdanneen kaltaisesta järistyksestä puhumattakaan. En ymmärrä mitä Arhinmäki tällä huomautuksellaan hakee, en käsitä millä loogisella ajatusketjulla tuollaiseen lopputulokseen voitaisiin päästä. Kertokaa minulle hyvät ihmiset jos keksitte. Minä en keksi.

Mitä toiseen huomautukseen tulee... Miten minä nyt tämän muotoilisin edes jotenkin sievästi. En ensinnäkään tajua mitä tekemistä Tshernobylin ydinonnettomuudella on tässä asiassa, miksi törkeästä huolimattomuudesta, tahallisesta riskienotosta ja ihmisen aiheuttamasta ydinonnettomuudesta mainitaan samaan aikaan luonnonkatastrofin aiheuttaman ydinriskin kanssa? Tosin voidaan kysyä miksi ydinvoimala on sijoitettu sellaiseen paikkaan ja onko kaikki varmasti tehty tarpeeksi nopeasti asian korjaamisen suhteen, mutta lopulta japanilaiset ovat kuitenkin käsitykseni mukaan onnistuneet estämään pahimmat tuhot melkoisen hyvin.

Mitä sitten taas tulee Suomi-vertaukseen niin se on samaa luokkaa Arhinmäen aikaisempaan vertaukseen Suomen ja Japanin yhtäläisyyksistä. Tshernobylin kaltaista ydinonnettomuutta ei voi Suomessa tapahtua koska Suomessa toimivat ydinvoimalat eivät ensinnäkään ole samanlaisia kun Tshernobylissa ja toisekseen koska en usko, että vastaavia testejä kun kyseisessä paikassa samalla lailla kakki mahdolliset virheet toistaen on mahdollista tehdä enää ikinä missään. Ainakin suuresti toivon niin. Lisäksi en tosiaan ymmärrä miten koko Tshernobyl nyt taas liittyy koko asiaan.


Yksi asia joka on myös noussut esiin viimepäivien keskustelussa on vouhotus, että tässä tilanteessa näemme taas mihin ilmastonmuutos johtaa. En nyt kirjoita enempää itse ilmastonmuutoksesta, sen syistä tai mistään muustakaan, mutta voisiko joku esittää minulle jonkin lähteen jonka mukaan ilmastonmuutoksella ja maanjäristyksillä on mitään tekemistä keskenään? Nykytiedon mukaan kun niin ei ole. Tai no, jos ilmasto lämpenisi tarpeeksi niin se saattaisi vaikuttaa maankuoreen ja sen liikkeisiin, mutta nyt puhumme sen suuruisista muutoksista, että siinä vaiheessa lisääntyneet tai vähentyneet maanjäristykset eivät enää olisi meidän murheemme missään tapauksessa.

1 kommentti:

  1. Oivallinen postaus! Mäkin olen ihmetellyt, miten ne on saanut vedettyä tshernobylin tähän mukaan :D

    VastaaPoista

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.