sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Symboleista, perinteistä ja perusteista loukkaantua

Tämä ei ole mikään uusi asia, mutta näemmä ovat nyt Italiassa saaneet ratkaisun tuohon kiistaansa siitä saako luokkien seinillä roikottaa ristissä ihmisiä vai eikö saa.

Sen enempää puuttumatta siihen, mikä minun mielipiteeni uskonnollisten symbolien esilläpitämiseen koululuokissa on keskityn siihen mitä mieltä olen siihen, että siihen asiaan puuttuu joku joka ei alunperin ole kyseisen maan asukas.

Periaatteessa jos on monta vuotta asunut jossain maassa se alkaa varmasti tuntua omalta kotimaalta. Oletetaan nyt kuitenkin, että sinne maahan on muutettu joskus koska se on tuntunut mukavalta maalta ja siellä asiat ovat tuntuneet olevan hyvin. Tietenkin se, että vaikka on muuttanut muualta ei tarvitse pitää kaikkia uuden kotimaan ajatuksia hyvinä, mutta pienen ympäristössä suoritetun mielipidekyselyn perusteella varmaan saa kuvan siitä mitä valtaväestö ajattelee ja jos heidän mielipiteensä krusifikseista koulujen seinillä on vahvan myönteinen ei välttämättä kannata lähteä taistelemaan sitä asiaa vastaan ja nostaa äläkkää siitä kuinka ne pitää saada pois.

En siis missään tapauksessa sano, etteikö saisi olla eri mieltä ja etteikö asioiden parantamista saisi harrastaa, mutta jos on ainoa jonka mielestä asia paranisi kannattaa ehkä myöntyä, että vaikka tuntisi itse olevansa oikeassa muut eivät samaa mieltä ole ja silloin jos olet muualta tullut olet melkoisessa altavastaaja-asemassa eikä kommentit "Mene sitten takaisin sinne mistä tulitkin jos täällä ei asiat kelpaa..." ei ole kovin kaukaahaettuja. Eikä mielestäni tarvitse ollakaan. Kaikkea ei tarvitse sanoa suoraan (saati lähtä tappelemaan kansainvälisellä tasolla valtiota vastaan) ja joskus on ihan hyvän tavan mukaista niellä se pieni paha mieli ja elää omaa elämäänsä. Jos paikallisena tapana on pitää symboleja seinällä ja se on oikeasti itselle todella tärkeä asia ettei niitä kuvia siellä seinillä ole kannattaa harkita uudelleen onko valinta uudeksi kotimaaksi sittenkään osunut ihan nappiin.

Suomalaisissa kouluissa ei juuri uskonnollisia symboleja käsittääkseni seinillä ole, eivätkä ne minusta sinne oikeastaan kuulukkaan, mutta eivät minusta sinne kuulu minkään muunkaan uskontokunnan symbolit. Silti, Italiassa perinteet ovat erit ja siellä suurimmalla osalla väestöstä on halu pitää tuota symbolia esillä ja se on heidän asiansa. Jokaisella kansakunnalla on mielestäni oikeus päättää mitä juuri heidän kulttuuriinsa kuuluu ja mitä asioita pidetään tärkeinnä ja on minusta jokseenkin huonoa käytöstä tulla ulkopuolelta vaatimaan niistä tavoista ja perinteistä luopumusta tai niiden korvaamista muilla. Samalla tapaa minusta olisi huonoa käytöstä jos joku ulkopuolelta tullut tulisi vaatimaan suomalaisiin kouluihin jotain hänen pienen vähemmistökulttuurinsa kuuluvaa perinnettä tai symbolia saati kieltämään jotain suomalaista.

Pahoittelen sekavaa tekstiä, olen taas vaihteeksi kipeä.

5 kommenttia:

 1. Olen aivan samaa mieltä, "Jokaisella kansakunnalla on mielestäni oikeus päättää mitä juuri heidän kulttuuriinsa kuuluu ja mitä asioita pidetään tärkeinnä". Hiukka tiukkaa teki, kun selvisi, että suomalainenhan siellä Italiassa krusifikseja vastaan taistelee.

  Olisin todella kiukuissani, jos joku ulkoa tullut mnääräilisi ja lähtisi taisteluun jotain Suomessa "pyhänä" pidettyä vastaan. Maassa maan tavalla tai maasta pois, niin se vain menee ja niin siihen olen itsekin tottunut ulkomaita resutessani. Eikä ole tullut mieleenikään, että lähtisin sotajalalle oman kulttuurini puolesta ja maan kulttuuria vastaan.

  Parantelehan itseäsi, toivottavasti olet jo paranemaan päin...:)

  VastaaPoista
 2. hyvä pointti tähän aiheeseen!

  Minä mietin tämän väistämättömän aiheen yhteydessä aina sitä, että onko se symboli niin kamalan vaarallinen? Jos et kerran sen edustamia asioita omaksesi tunnusta, niin mitä xx:n väliä sillä sitten on? Siinähän killuttavat seinillään mitä tykkäävät?
  Se on kuitenkin _vain_ kuva.
  Tämän maailman lehdistössä komeasti debytoineen suomalaistätösen edustamalla logiikalla pitäisi seuraavaksi varmaan raivata kirkot ja vastaavat rakennelmat pois katukuvasta, ettei vaan sieltä paksujen seinien sisäpuolelta päjähtäisi mitään vaarallista heikkotahtoisemman ajatuksiin...

  Tällä logiikalla pitäisi vissiin voida myös raivata katukuvasta pois vaikkapa ladat jos sattuu olemaan volvotyyppejä; yliopistot jos on amisheebo; kasvisruokapaikat jos on vannoutunut lihansyöjä ja miehet jos sattuu olemaan naisiin suuntautunut henkilö... (ja lapset, jos on itse lapseton?)
  Ei yhden oikeus vapauteen jostakin asiasta tarkoita sen saman asian kieltämistä kaikilta muilta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista, juuri tuo Marikan mainitsema "pitäisikö sitten kieltää kaikki"-oli se mitä koitin saada tuohon tekstiin jotenkin järkevästi esille, mutta en ihan onnistunut, onneksi se tuli kiteytettyä täällä. Samoin se, että symbolit todella ovat vain symboleita, niiden ei tarvitse merkitä kaikille ihmisille samaa eikä kaikille välttämättä mitään.

  Ja kiitos, olen jo paranemaan päin. :)

  VastaaPoista
 4. Ja Suomessa valitettavasti tuota harrastetaan oikein olan takaa. Kouluissa ollaan kieltämässä suvivirret koska se ei kaikille sovi jne. Tässä valossa vähän ihmetyttää, että se on suomalainen, joka on tuota kieltoa lähtenyt hakemaan. Luulisi, että meillä olisi halua pitää perinteistä kiinni? Ollaan varmaan vaan liian kilttejä...

  VastaaPoista
 5. Olet oikeassa Possuliina, suomalaiset jotenkin on valmiita minusta myymään oman kulttuurinsa ihan liian halvalla. Minulla pistää vihaksi kun vapaaehtoisuus ei enää riitä, pitää poistaa kokonaan.

  Samalla en kyllä oikeastaan hyväksy/ymmärrä sitäkään, miksi joillekin ihmisryhmille pitäisi luoda erityisoikeuksia jonkun tietyn ominaisuuden perusteella. Esimerkiksi ne paljon kohua herättäneet musliminaisten uimavuorot. Minä en pidä ajatuksesta, että koska heidän vakauksensa on mikä on rajataan käyttöä muilta. Samalla perusteella pitäisi sitten minusta perustaa muillekin erityisryhmille erikoispalveluja. Saisinko minä vaikkapa hajuherkkänä oman yksiyisen teatteri/konserttivuoron?

  Rahalla saa ja hevosella pääsee ja niin kauan kun on valmis maksamaan itse erityispalvelunsa se on minusta ok, mutta jos siihen pistetään muidenkin rahoja asia alkaa olla toinen.

  VastaaPoista

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.