lauantai 1. toukokuuta 2010

Äiti äiti, anna viikkorahaa

Nyt ihan alkuun, minä en hetkeäkään koita väittää, että oikeasti tajuaisin valtioiden taloudenpidosta yhtään mitään. Vajaavaisen ymmärrykseni vuoksi sovellan siihen samaa ajatusmaailmaa kun henkilökohtaiseen taloudenpitooni.

Nyt viimeaikoina on ollut paljon puhetta siitä kuinka monella maalla menee huonosti. Eritoten nyt on puhuttu Kreikasta. Suomi haluaa sitten kovasti auttaa Kreikkaparkaa, onhan se kamalaa kun talous on kuralla ja lainaa joudutaan ottamaan paljon.

Paitsi, että hetkinen...

Suomella on itellään jokseenkin paljon velkaa, sitä otetaan vielä lisää, että saadaan hoidettua edes perusjutut.

Minusta on kaunis ajatus, että kaveria halutaan auttaa, mutta on ihan älyttömän tyhmää ottaa ite lainaa, että saa lainattua toiselle. Etenkin jos se toinen on itse siinä tilanteessa, ettei sitä lainaa enää saa. Eikös se kerro siitä, että sen rahan takaisinsaaminen ei välttämättä ole kamalan varmaa?

Ylipäätään tulee mieleen, että aikasta monen on normaalielämässä pakko pikkuisen katsoa mihin sitä rahaa pistää. On toki niitäkin, joiden ei juuri sitä tartte tehdä, mutta noin ylipäätään perustallaajan on niin hyvä tehdä jos meinaa elää. Eli ensin maksetaan vuokra, sitten laskut, sitten katellaan tilin tilannetta ja mietitään, että onko perusostosten jälkeen vielä varaa ostaa jotain kivaa. Ja jos niin ei tee ja menee heti palkkapäivänä ostamaan sen koko tilin edestä kaikkea kivaa niin sitten myöhemmin tulee itku.

En ymmärrä miksi valtion taloudenpidon pitäisi poiketa tästä niinkään paljon. Ensin katsotaan millaiset tulot on, sitten katsotaan paljonko menee perusinstanssien hoitamiseen, sitten kun on hoidettu selaiset perusasiat kun terveydenhuolto, koulutus ja liikenne, niin voidaan alkaa miettiä sellaisia hauskoja juttuja kun uusi monitoimitaidetalo hesalaisille, dentastikkejä Venäjän katukoirille tai palkankorotuksia ja apulaisen apulaisia kansanedustajille. Ja kyllä, olen niin hiton raadollinen ihminen, että minusta hommat pitäisi saada täällä omalla tontilla ensin kuntoon ennen kun aletaan miettiä niitä muita. Homma kun on valitettavasti se, että jos meitä ei kiinnosta meidän asiat niin eipä niitä kukaan muukaan hoida.

Velanotto on yksi sellainen asia mitä en oikein tajua. Tai siis... Kuten sanoin, en niin älytömästi nuista valtiontalouden kiemuroista ymmärrä, mutta luulisi, että velka toimii valtiotasolla aika samalla tavalla kun tavallisella kaduntallaajallakin. Eli kun rahaa lainataan niin siitä samasta rahasta sitten maksetaan enempi kun se palautetaan. Siksi minusta kuulostaa aika huolestuttavalta kun puhutaan, että otetaan velkaa, että saadaan peruspalvelut turvattua. Samoin minusta tuntuu huolestuttavalta, että ennen tätä nykyistä lamaa Suomella ei tuntunut juuri olevan halua maksaa jo otettua velkaa takaisinpäin. Ylipäätään siinä on yksi asia mitä en käsitä, että miten on mahdollista, että nousukaudella mitään ei kehitetty. Tämä on toki aika jyrkästi sanottu, mutta kun katsoo kouluja ja muuta niin en minä kyllä näe, että niille asioille olisi juuri lisää rahaa löytynyt pitkään aikaan. Ja nyt sitten karsitaan kuluja taas.

Oman näkemykseni mukaan valtion koneistoja pitäisi järkeistää. Olin jostain lukevinani (totuuspohjasta en tiedä), että Suomessa on virastokoneiston toiminta jokseenkin tehotonta. Enkä nyt tarkoita, että sitä tehostamista olisi pakko tehdä piställä kamalasti porukkaa pihalle, enemmän kai kyse on itse rakenteiden järkeistämisestä.

Samoin kun olen sitä mieltä, että lainanottamiselle pitäisi saada jonkinnäköinen vaihtoehto. Mieluiten näkisin tilanteen, että Suomella ei juuri velkoja olisi. Luulisi, että niille korkorahoillekin voitaisiin sitten keksiä jotain järjellisempää käyttöä.

Olen kieltämättä aika tiukkapipo raha-asioissa, sekä omassa taloudenpidossani, mutta myös mitä olen mieltä valtion taloudenpidosta. Ne rahat kun kuitenkin on eritavoin ihmisten työllään ansaitsemia, siksi mielestäni niiden pitäisi mennä siihen tarkoitukseen johon ne on alunperin kai tarkoitettu, siihen, että turvataan täällä kaikille mahdollisimman hyvät olosuhteet olla ja elää.

Tämä nyt on taas pelkästään mietiskelyä ja päänaukomista ihmisteltä joka ei nuista asioista niin paljon tiedä kun ehkä olisi hyväksi jos meinaa leukojaan louskuttaa. Tiedän, kun ei asiasta mitään tiedä olisi parempi pitää päänsä kokonaan kiinni. Silti ihmetyttää ja pistää hämmentämään ja mietityttämään ja ehkä ihan vähän kismittämäänkin se tyyli jolla Suomen päättäjät tuota rahaa jakaa. Niin kauan kun joutuu lukemaan siitä, että ruokajonoissa on satoja ihmisiä, niin kauan kun perusterveydenhuollolla ei ole varaa pitää kiinni sovituista hoitoonpääsyajoista, niin kauan kun asumisentuet ja opintotuet vastaavat vuosituhannen alun kustannustasoa niin minusta on väärin jakaa rahaa Afrikan ilmastonmuutoslaskuun tai yhtään mihinkään muuhunkaan turhaan. (Tiedän, "turha"kin on niin moniselitteistä.)

Hyvää Vappua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.