lauantai 22. toukokuuta 2010

Syrjinnästä ja rasismista

Mietin tässä.

Kuuntelin radio-ohjelmaa, jossa mietittiin miksei Suomessa ole somalialaisia ravintoloita. Siinä syyksi ihan automaationa sanottiin, että syy on ennakkoluuloista ja rasismista. Että suomalaiset ovat niin ennakkoluuloisia, että ravintoloita ei uskalleta perustaa, koska pelätään rasistisia hyökkäyksiä, rahoitusvaikeuksia, tilavuokrauksen ongelmia ja muuta vastaavaa. Lisäksi kuulema burokratia on niin kovin vaikeaa.

En ole ihan niin valmis allekirjoittamaan tuota. Muutenkin olen viimeaikoina herännyt huomaamaan kyseenalaistavani rasismin ja ennakkoluulojen määrää ja syytä. Olemmeko me ennakkoluuloisia ja rasistisia? Mitä nuo sanat tarkoittavat? Ja mistä rasismi ja ennakkoluulot johtuvat? Johtuvatko ne kielteisistä kokemuksista? Ennakkoluuloista ihan ennakkoluuloina, eli pelkona kaikesta erilaisesta? Vai johtuuko se siltä, että meille kerrotaan, että olemme sellaisia?

Jäin miettimään, että jos meille kerrotaan, että pidämme somalialaisia laiskoina ja epäluotettavina, niin mitä se tekee ajatusmaailmallemme? Alammeko taistella nuita ajatuksia vastaan vai alammeko todella ajatella nuin koska se jotenkin sitten kuitenkin kuuluu asiaan? Eli kuinka paljon rasismista rummuttaminen ja sillä pelottelu oikeasti lisää rasismia sen vähentämisen sijaan? Jos meille jatkuvasti kerrotaan, että olemme rasisteja nouseeko pinnalle ajatus siitä, että pakkohan sen nyt on jostain johtua? Kirjoitin aikaisemmin siitä kuinka suomalaisten tulisi tuntea kollektiivista syyllisyyttä siitä että olemme syntyneet tähän kulttuuriympäristöön niin en silti usko, että suurin osa meistä sitä tekee. Rasistiksi haukkiminen saattaa nostattaa vastatunteita siitä, että "Varmasti niitä on, mutta koska en ole tuttavapiirissäni koskaan tavannut yhtään rasistia niin onhan se väärin, että niiden parin takia kaikki leimataan?" ja sitten mietitään, miksi kaikki leimataan ja sitten mietitään, että syyttääkö se vastapuoli meitä rasisteiksi. Eli kuilu muualtatulleiden ja kantasuomalaisten välillä vain kasvaa sensijaan, että se kaventuisi.

Samoin jos kokoajan rummutetaan sitä kuinka rasistisia suomalaiset on niin miten se vaikuttaa maahanmuuttajien asenteisiin kantasuomalaisia kohtaan? Alkavatko hekin nähdä sitä rasismia jokapuolella? Jolloin on helpompi leimata normaali epäkohtelias käytös tai jonkun huono päivä johtuvaksi ihonväristä tai puheen korostuksesta, eikä huomata, että ihan samalla tavalla se kyynärpäätekniikkaa käyttäen ohitti sen ihan normisuomalaisenkin ja tiuskaisi vielä päälle.

En nyt missään tapauksessa tahdo sanoa, etteikö oikeasti väkivalta ja muu uhkaava toiminta vain jonkun ihonväriin tai muuhun synnynnäiseen ominaisuuteen kohdistuessaan olisi ongelma, kunhan vain pohdiskelen syitä ja seurauksia.

Pistää vaan miettimään, että jos ylläkuvattu on edes jotenkin mahdollista, niin mitä päämäärää ja tarkoitusta tuo kamala rasismikauhistelu ajaa? Kuka siitä hyötyy mitenkään? Tietenkin on tarpeen nostaa epäkohtia esiin, että niihin voidaan puuttua ja että ne tidostetaan, mutta viimeaikoina minusta tuntuu, että rasismista on sanana tullut yleistä pahuutta kuvasta ja jonka merkityssisältö muuttuu käyttäjän tarpeiden mukaan.

Minua pelottaa, että nykyisella rummuttamisella ja kauhistelulla ei saada kun haittaa aikaan. Revitään ihan turhaan railoa siihen mihin pitäisi rakentaa siltaa ja luoda yhteisymmärrystä, mutta se on kamalan vaikeaa jos vastapuolet kyräilevät toisiaan ja koittavat löytää jotain mitä ei välttämättä muuten olisi edes olemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.