maanantai 22. maaliskuuta 2010

Ihmiset jotka eivät ymmärrä sijainteja

Jos joku juttu toimii jossain etelässä jossa on keskimäärin hitosti lämpimämpää kun täällä pohjolassa niin se ei välttis toimi täällä.

"Mutta kun Espanjassakin voi kulkea ilman toppavaatteita koko talven!"

Joo niin ehkä voi, mutta katsopa pihalle. Siellä on LUNTA, siellä on PAKKASTA, siellä ei tarkene minihameella ja pornokorkkareilla kovin kauaa.

Jos jossain käytetään energiaa siihen, että siellä saadaan aikaan kylmää, niin täällä valtaosa vuodesta käytetään energiaa siihen, ettei ihmiset jäädy kämppiinsä.

Siksi jotkut vaatimukset siitä, että energiankäyttöä pitäisi vähentää radikaalisti, huomioimatta tuota pientä faktaa, että täältäpä ei ihan vähässäkummassa pistetäkään kaikkia lämpöjä pois päältä ilman suurta murinaa on järjetön. En siis koitakaan väittää, etteikö energiaa kulutettaisi turhaankin, en toki, mutta sitten kun se huomio kiinnitetään johonkin lämmitykseen niin en tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.
Tämä siis osittain liittyy aiheeseen energiansäästölamput.

Sitten en oikein tiedä mitä olisin tehnyt kun eräänä kauniina päivänä koitin normaalisti vähän turhankin alhaista verenpainetta kompensoida kuuntelemalla eduskunnan kyselytuntia. En tiedä oliko se vain surkuhupaisaa vaan kertoiko se täydellisestä normaalielämästä irtaantumisesta. Piti kuitenkin kuunnella pariin kertaan koska en vaan suostunut uskomaan, että kuulin ensimmäisellä kerralla oikein. Tuon kyselytunnin aiheena oli siis tämä VR:n lahjakas möhliminen. Liikenneministeri sitten koitti selitellä, että:

"Miedän on ehdottomasti tehtävä erityissuunnitelma koko liikennejärjestelmää varten tällaisia erikoistilanteita varten..."

(Lainaus ei ole sanatarkka, kun en nyt ihan ulkoa sitä muista, mutta kuitenkin jotenkin nuin se meni.) Sitten kun siihen perään selvisi, että se erikoistilanne ja erityisolosuhteet joista ministerimme puhui oli TALVI. Hetken aikaa minulle tuli olo, että pitäisi heittäytyä lattialle nauramaan vatsaani pidellen, kunnes tajusin, että mitä suurimmalla todennäköisyydellä tuo kyseinen ihminen puhui tosissaan.

En tiedä miten vanhaksi minun pitäisi itseni tuntea, mutta minusta tuolla ulkona ei ole mitenkään erityinen keli. Siellä on pakkasta ja siellä on lunta. Muistan kyllä lapsuudestani useitakin talvia kun lunta on ollut enemmän kun parina edellisenä vuotena. Pakkastakin muistan, että on olllut aikaisemminkin. Joten en kyllä nyt ihan niele tuota ministerimme selitystä talvesta erityisolosuhteina. Kaippa ihmiset vaan on niin ihastuneet ja alistuneet ajatukseen ilmaston lämpenemisestä, että se kun sataa lunta on historiallista.

Tuo VR:n juttu on muutenkin ollut jotenkin huvittavaa seurattavaa. Tajuan kyllä sinällään mistä siinä on kyse, mutta silti se pistää huvittamaan.
-Ensin oli paljon pakkasta ja junat ei kulkeneet
-Sitten oli liikaa lunta ja junat ei kulkeneet
-Nyt varoitellaan, että kun sää tästä lauhtuu niin sitten on liian lämmintä ja junat ei kulje. Odotan kesää kun ne sanoo, että on niin kuuma, ettei junat kulje. ;)

Luulisi, että kun katsoo sen oman paikalliskartan sijasta välillä vaikka maailmankarttaa ja havainnoi hetken missä kohdilla sitä paperia sijaitaan ja katellaan, että siperiaan ei ole kuitenkaan niin kovin pitkä matka ja bongaa sanoja kuten "napapiiri" ja "pohjoisnapa" sieltä kohtuullisen läheltä niin se ymmärrys siitä, että joo, täällä saattaa joskus olla lunta nousee.

Sen lisäksi nauran joka vuosi niille "Talvi yllätti autoilijat"-otsikoille. Kyse on yleensä aina Helsinginseudusta. Siellä ei sitten vissiin normaalisti ole talvea. Samoin kun jos siellä seurattaisiin yhtään lehtiä niin jo silloin kun paria viikkoa aikaisemmin ainakin yleensä enemmänkin alkaa olla uutisissa mainintoja pohjoisesta ja lumisateesta niin voisi soittaa kelloja, että joskos se talvikeli sinne eteläänkin jossain vaiheessa eksyy, mutta ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.