torstai 18. maaliskuuta 2010

Opintojen rahoitus

Elämme hyvinvointivaltiossa... Vai elämmekö?

Tämän maan yksi suurimpia ongelmia on se, että kannattaa ennemmin maata sossupummina ketarat oikoisenaan äitin sohvalla kolmikymppiseksi kun opiskella. Saa vielä kivasti kaljarahaakin. Sossu maksaa.

Ongelma on se, että nykyopiskelijat ajetaan ihan älyttömän ahtaalle. Joo joo, oli ennenkin vaikiaa ja blaa blaa. Jauhakaa mitä tahotte, ihan sama, mutta helvettiä se on edelleen.

Opintotukea saa sen n. 500e kuussa jos ei taho lainaa nostaa. Asuntojen vuokrat on sitä luokkaa, että itse maksan kämpästäni kuussa 400e. Koska minulla on astma, maksan lääkekuluja kuussa n. 30e alakanttiin arvioituna, sen lisäksi maksan puhelinmaksuni n. 20e kuussa ja sähköstäkin ehkä 10e kuussa. Laskekaa siitä kuinka hyvin elää ottamatta lainaa ja käymättä töissä. Ja joo! Ei tartte tulla itkemään, että opintotuella elää ihan hyvin jos asuu solukopissa keskellä korpea ja syö pelkkää perunaa. Tiedetään, minä puhun nyt ihmisarvoisesta elämästä. Sellaisesta johon kuuluu se 35 neliön yksiö tai vastaava elinkelpoinen asumus kohtuullisen läheltä yliopistoa. Sellaisesta elämästä jota viittii elää sen 5 vuotta tulematta totaallisen hulluksi.

Nyt sitten nämä neropatit koittavat hoitaa opintotuelle jotain muutosta. Kiitos. Ateriatuen nosto tarkoitti lähinnä sitä, ettei ruoka kallistunut ihan kamalasti. Asumistuen nosto sitä, että uusin vuokrankorotus ei aja vararikkoon ihan heti. Tulorajojen nostohan on käytännössä pelkkää vittuilua kun samalla politikot huutaa kurkku suorassa, että pitää valmistua just ja heti ja töissä nyt ei ainakaan saisi käydä. (Ja hei, ei ne kesätyöt opiskelijoilla oikiasti ole niitä mistä maksetaan 4000e/kk.) Lainaa pitäisi nostaa, mutta ei se tässä maailmassa ja nykyisessä tilanteessa yllättäen kamalasti houkuttele kun niiltäkään aloilta joilta ennen valmistui töihin ei tiedä työllistyykö enää ja koska.

Sitten nämä kysyy AKAVAN Opiskelijavaltuuskunnalta (AOVA), että mites on, pitäisikö lainalla elelyä ja opiskelua lisätä. Ja näistä pettureista 90% sanoo "JOO!" Mikä hitto niitä ihmisiä vaivaa? Eikö ne joudu nostamaan lainaa? Vai onko niillä varmat työpaikat jo? Vai mikä ihme? muoks. Anteeksi kamalasti. Hermostuin ja en sitten lukenut ihan ajatuksella tuota loppuun. (Aggreni kohdistuu nyt lehden typerään otsikointiin ja tyhmään grafiikkaan.) AOVAn jäsenet olivat siis VASTUSTANEET lainapainotteisuutta 90% vastaan ne luopiot 10% jotka olivat sitä kannattaneet. Ymmärrysvirheeni on toivottavasti ymmärrettävä koska jutun otsikko on "Pitäisikö opiskelijoiden rahoittaa opintojaan opintolainalla nykyistä enemmän?" ja sivulla on iso graafi jossa "Kyllä 90%" ja "Ei 10%". Vasta tarkemmin lukemalla huomaa, että niiltä ei sitten oltukaan kysytty tuota vaan päinvastaista.

Miksei opiskelija ole oikeutettu ihmisarvoiseen elämään? (Edes omasta mielestään?) Miksi opiskelija on se yhteiskunnan alin mato? Miksi kotonamakaavalle elämäntapataiteilijalle sossu maksaa enemmän kun sille ihmiselle joka edes koittaa tehdä jotain elämällään ja päästä sellaiseen asemaan, että voi riemumielin maksaa niitä veroja, että pääsee elättämään niitä samanikäisiä sossupummeja jotka ei edelleenkään ole pääseet ylös sieltä sohvan pohjalta?!

Joo joo, tiedetään. Mene amikseen, ala putkimieheksi niin pääsee samantien töihin ja plääplää. Sori, ei kiinnosta. Tulisi vaan hitosti ruumiita jos minut pistettäisiin tekemään jotain mikä ei minua pätkääkään kiinnosta. Ei sillä, en minä halveksi niitä ihmisiä jotka tekee niitä "Oikeita" töitä. Kaikki kunnia heille. Tahdon vaan ite hommaan jossa saan hautautua työhuoneeseeni ilman ihmiskontakteja. Kyllä, ymmärrätte varmasti miksi niin on parasta kun mietitte hetken.

Ja minä muuten kannatan turhien yliopistokoulutusalojen supistamista, on ihan älyttömän tyhmää ottaa liikaa porukkaa sisään ja pistää ne valmistumaan kortistoon. Lisäksi minulla on omat mielipiteeni tiettyjen humanististen alojen opetuksen ja tutkimuksen tarpeellisuudesta ylipäätään, mutta jääköön toiseen kertaan.

Ei minulla muuta... tälläkertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.