sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Maksaisikohan joku minullekin matkan etelään?

Viimepäivinä on taas ollut uutisointia romanikerjäläisistä. Suurin osa ilmeisesti myöntää suoraan tulevansa takaisin keväällä. No tyhmiähän ne olisi jos eivät tulisi. Ilmainen majoitus, ilmainen ruoka ja paluumatkat maksetaan kiltisti. Tarvitsee vaan säästää jostain rahat takaisin matkustamiseen niin saa taas nauttia vastaavasta lomasta ensivuonna. Minullekin kelpaisi, mistäköhän löytyisi maa, johon voisin mennä elelemään ensikesäksi? Loma tekisi ihan hyvää, ei tarvitsisi tehdä töitä vuokranmaksun eteen ja jossain sievässä puistossa istuskeleminen tuskin olisi kovin paha nakki...

No ei vaan ihan oikeasti. En epäile, etteikö Romaniassa olisi ongelmia, mutta silti minusta nykyisellä tavalla ei oikeasti auteta ketään. Ongelmia siirtelemällä ei yleensä päästä kovinkaan hääppöiseen lopputulokseen. Minkä taakseen jättää ja silleen. Lisäksi on mielestäni väärin auttaa vain niitä jotka ovat riittävän röyhkeitä huijatakseen systeemiä. Lisää jos tahtoisi luetella ärsyttäviä fraaseja niin voisi toki sanoa, että hätä keinot keksii... Valtiot ovat käsittääkseni jossain määrin olemassa sitä varten, että ne valvovat asukkaidensa etuja ja pitävät huolta yhteisistä asioista. Voin  kuulostaa sydämmettömältä, mutta minusta Romanian ongelmat ovat ensisijaisesti Romanian ongelmia, eivät Suomen. Ylipäätään olen sitä mieltä, että niin kauan kun tässä maassa ei ole rahaa huolehtia sairaista ja omista köyhistä on turha houkutella tänne lisää ulkopuolelta.

Asiat ovat harvoin niin yksinkertaisia kun miltä ne lehtien sivuilla vaikuttavat ja myönnän, ettei minulla ole ensikäden tietoa asiasta. Silti en ymmärrä, että jos Romanian tilanne on nuin huono ja se on EU:iin kuuluva maa mikseivät muut EU maat harrasta suurempaa painostusta Romaniaa kohtaan. Rahallisella avulla ei minusta ole kovin pitkän aikavälin hyötyä jos ongelmat ovat asenteissa. Asenteita taas on hyvin vaikea muuttaa missään muualla kun siellä missä asenteet ovat. Ylipäätään asenteita on valtavan vaikea muuttaa ylipäätään ilman, että se vaikuttaisi propagandalta. Mistä nuo asenteet kumpuavat ja mikä on se pohjimmainen ongelma?

Samoin kun monessa muussakin asiassa katson, että tässäkin parasta olisi jos asia jätettäisiin pikkuisen sivusta katsoen Romanian itsensä hoidettavaksi ja täällä päässä sanottaisiin vain, että "Tervetuloa kaikin mokomin, mutta meillä on ollut sellainen tapa, että porukka elättää itse itsensä." Jos ihmisten taloudenpito on sitä luokkaa, ettei rahat riitä kun tulomatkaan niin voi voi. Siinähän sitä oppii sitten... Paitsi, että oppiiko jos lisää saa kun kättä ojentaa?  Mielessäni tässä on paljon yhteistä lastenkasvatukseen. Lasten tarttee antaa hoitaa osa omista sotkuistaan itse, ekalla kerralla voidaan vähän auttaa, mutta jos ongelma alkaa toistua jatkuvasti pitää muuttaa taktiikkaa ja pysyä jämympänä. Ei ketään saa opettaa siihen, ettei omista asioistaan tarvitse huolehtia itse vaan joku muu hoitaa ja maksaa. Tämä ei kuulosta pidemmän päälle kovin toimivalta ratkaisulta. Meillä on systeemi jota on inhimillisyyden nimissä mahdollisuus käyttää väärin, mutta onko se väärinkäyttömahdollisuus pakko suoda kaikille?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Anna tulla vaan, kuulen mielelläni jos jollakulla muullakin on jotain sanottavaa.